Здраве

Какво представлява псориазисът и как да се лекува?

Какво представлява псориазисът

Псориазисът е кожно заболяване, което за съжаление не може да бъде излекувано. Има начини за облекчаване на симптомите, но това е само това, което пациентът може да направи. Псориазисът е съпроводен със сухи люспи и възпаление на кожата. Не всеки знае тази болест, но е важно всеки рано или късно да знае какво е това. В крайна сметка това не е заразно, но почти всеки може да го получи без изключение.

Списъкът с факторите, които причиняват появата на псориазис, е много дълъг. Те могат да бъдат остри инфекции, хронични инфекции, хронични заболявания, лекарства, стрес, интензивно лечение и увреждане или дразнене на кожата.

Псориазисът се появява почти по всичко тяло. Симптомите й са кожни изригвания. Най-често, в самото начало, кожни лезии се появяват върху извити повърхности, т.е. лакти, колене или седалища. Тогава започва да се появява на скалпа, лицето, дори на краката и дланите, т.е. на напълно видими места. Жените, които искат да изглеждат привлекателни, винаги са и навсякъде съжаляват най-много. С псориазис е трудно да се получи този ефект.

Какво е лечението на псориазис?

Псориазисът може да бъде лекуван по различни начини. Едно от тях е външно лечение. Целта му е да ексфолира епидермиса, както и да потиска прекомерното разпространение на епидермиса. С това намерение се използват мазила, съдържащи салицилова киселина. След това се използват антраллин, кортикостероиди и производни на витамин D.псориазис

Има и фармакологично лечение. Тези методи включват фармакотерапия, фототерапия, фотохемотерапия и фотофореза. Препоръчва се използването на мехлеми с витамини А и D3, както и имуносупресори и цитотоксични лекарства. Има много лекарства и препарати, които се използват за лечение на това разстройство. Тяхната употреба се препоръчва от лекаря, в зависимост от конкретния случай.

Когато псориазисът се развие в тежък случай, кортикостероидите под формата на фокална инжекция се използват като част от лечението. Този метод на лечение се използва по време, когато псориазисът покрива 20-30% от тялото. В такива ситуации се препоръчва уринотерапия, както и диета без глутен.

Кога да се потърси медицинска помощ

Промените в кожата може да са различни. Понякога те се появяват по някаква причина, най-малкото поради сушенето на кожата. Понякога обаче проблемът определено е по-сериозен. Кога трябва да отидете на специалист? Има ли смисъл да се паникьосвате, забелязвайки червените сухи петна по лактите? На първия етап можете да опитате да навлажнете тези места, като гледате какво ще се случи по-нататък. Ако обаче промените не се подобрят или повече, ако състоянието им се влоши, трябва да се свържете с специалист. Само той знае как да диагностицира проблем и да разпознае заболяване. Лекарят знае кои методи на лечение, за да облекчат проявите на симптоми и да премахнат тази неприятна гледка.

В заключение, псориазисът е много неприятно заболяване. Много го имат. Това е свързано с постоянно лечение и следователно с употребата на специализирани лекарства не само под формата на капсули, но и под формата на кремове и мехлеми. Само това може да помогне за намаляване на несъвършенствата на кожата и също така да предотврати развитието на тези кожни проблеми. Всъщност, лечението с псориазис не е лесно, но можете да свикнете с него. Най-важното е да отидете рано на лекар и да не допускате развитието на болестта. Специалистът се грижи за останалите. Той ще препоръча подходящи методи, които определено ще помогнат до известна степен.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top